понеделник, 24 февруари 2014 г.

Коя е сладката легенда на Италия?




Коя е сладката легенда на Италия?
Прочитайки темата на статията, може би веднага ви идват на ум невероятната паста, заедно с пицата, разбира се фритатата и ризотото, които несъмнено  са истинските легенди на страна като Италия, но тук трябва да отбележим, че не по-малко значима компания им прави и може би най-сладкият участник  в кулинарията им, а именно това е   тирамисуто. Макар и да е  по -  прост и много лесен десерт съставен от бишкоти, маскарпоне и задължителното кафе, то тирамисуто  е главен герой в съвременното сладкарство и е нормално да се  предлага в почти всички големи ресторанти по света, сладко,което често се приготвя и от домакините за гости, като бърз и много атрактивен и вкусен десерт, който обичат всички. При изгодна почивка Италия се постарайте да опитате от италианското тирамису задължително. Интересното тук е че  според  историческите източници които свидетелстват, че тирамисуто е създадено в Тревизо и то точно в ресторант  - Ле Бечери- е направено от  от Роберто Лингуаното, виден сладкар и още  наричан с името Лоли. Но други легенда гласят други теории, че  през  17  век Великият дук на Тоскана Козимо III де Медичи ,  посетил  Сиена само за няколко дни. И именно в  негова чест е бил създаден сладкиш , който е бил  разкошен и доста апетитен, направен с много  обикновени продукти и бързо  за приготвяне като време и методика. След , което веднага набира популярност и  става популярен много бързо в двореца. И разбира се тук идва спорът  , понеже започват да му преписват качества на афродизиак понеже му слагат името  -tirami su, а това буквално означава -вземи ме, дръпни ме, идващо от продуктите като захар и кафе.При оферта Италия 2014 можете да научите и много други легенди като за Венето.
Нека поговорим за класическото италианско тирамису . То несъмнено се  отличава с интензивен и много деликатен вкус . Оригиналната рецепта за приготвянето му  са необходими продукти-  захар, кафе, и вкусни бишкоти, няколко яйца,задължителното  сирене маскарпоне, и за поръсването от горе какао. Оригиналната форма е кръгла, но ако се замислим от самата форма на бишкотите, но би трябвало да е квадратна или правоъгълна.Често се прави заради това в по – голяма чаша за поднасяне.Има и много вариации на тирамису, които са възникнали с течение на годините, но като цяло оригинала остава запазен и в много заведения, го сервират такъв какъвто е бил преди години. Пътувайки по света запомнете, едно, от всяко място опитвайте местният десерт, така може да научите много за една страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар